Ansikte

Acneärr, ansiktsbehandlingar, Buccal fat pad borttagning, dermapen, ansiktslyft, fettsugning med mera

Acneärr

Acne uppstår ofta i samband med puberteten men för många fortsätter problemen med ärrbildningar även efter att acnen försvunnit. Särskilt besvärande är acneärr som drabbat ansiktet, ofta i form av urgröpningar och/eller mörka ärrbildningar, men även övre rygg-och bröstpartier kan drabbas. 

ER Klinik kan erbjuda ett flertal metoder att behandla acneärr, med goda resultat, bland andra Fraktionerad koldioxidlaser, IPL och Dermapen.

Viktigt att veta är dock att oavsett metod så kan man aldrig helt bli av med acneärren, även om många patienter upplever en markant förbättring. 
 

 • Fraktionerad laser passar bättre för dig med lite mer tålig hud och gropigare ärrbildning men kräver ofta längre återhämtningsperiod. De fraktionerade laserstrålarna bildar mikroskopiska hål i huden, vilket stimulerar läkningsprocessen och tillväxten av ny vävnad med bl a kollagenbildning, förnyelse av huden och ett jämnare hudlager med mindre synliga ärr. Det går inte att utföra fraktionerad laserbehandling på sk aktiv acne, utan acnen måste ha läkt ut minst ett år innan behandling. Du bör dessutom inte vara solbränd eller ha använt ”brun utan sol” minst två veckor innan laserbehandlingen. 
 • Dermapen passar bättre för lite ytligare urgröpta ärr, och har kortare återhämtningsperiod
 • IPL passar bäst för behandling av rödbruna acnepigmenteringar.
 • Filler med hyaluronsyra kan lyfta urgröpningen i huden och därmed jämna ut hudytan.
 • Kemisk peeling kan ibland vara ett alternativ vid lindrigare former av acneärr

Då acneärr-drabbade patienter ofta besväras av både pigmentstörningar och urgröpningar kombineras ofta dessa behandlingar.  Vi lägger därför alltid upp en individuell behandlingsplan vid din konsultation.

För dig som har aktiv acne så kan du träffa någon av våra hudläkare och/eller hudterapeuter för att diskutera behandling med en Q-switchad Nd-YAG laser. 

Ansiktsbehandlingar

Ju äldre vi blir desto sämre blir vår hudkvalitet. Produktionen av hudens huvudkomponenter kollagen, elastin och hyaluronsyra minskar, och huden blir extra känslig för yttre påverkan. 

En bra hudvård är därför nödvändig för att behålla lyster och spänst i huden.
Detta kräver att ansiktsbehandlingar utförs på att adekvat sätt och med bra produkter för att därmed skapa bästa förutsättningarna för din hud att må bra och kunna till tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i ansiktskrämerna.

Våra skräddarsydda behandlingar utförs av duktiga och erfarna hudterapeuter som även kan ge dig rekommendationer på hur du själv kan behandla din hud hemma för att uppnå ett bra resultat. Det är viktigt att ta väl hand om din hud även om du inte har problem med den.

Våra hudterapeuter arbetar enbart med marknadsledande medicinskt utvecklade hudvårdsserier som NeoStrata och  Exuviance.

Buccal fat pad borttagning / bichectomi

Vid denna skulpterande operation  tar man bort fett i den nedre delen av kinden. Ingreppet görs ofta i lokalbedöving men kan även göras i narkos, och sker genom ett litet snitt i munslemhinnan. Ingreppet tar ca 30 minuter och stygnen på insidan av munnen försvinner av sig själva.  Återhämtningstiden är kort och eventuell postoperativ svullnad lägger sig inom 1-2 veckor.

Dermapen –microneedling

Detta är en  avancerad nålbehandling som stimulerar hudens kollagenproduktion och möjliggör för behandlingspreparat med aktiva näringsämnen att nå djupt ner i huden. Microneedling möjliggör därmed en förbättrad hudstruktur med ökad fasthet och föryngringseffekt. 

Våra erfarna certifierade hudterapeuter använder Dermapen-behandlingar bland annat vid tillstånd såsom:

 • Pigmentstörningar
 • Acneärr
 • Stora porer
 • Rynkigheter / Fina linjer

Dermapenbehandlingar har  kort återhämtningstid och går att använda på de flesta hudtyper och hudtoner.

Dermapen4

ER Klinik kan nu även erbjuda behandlingar med den allra senaste Dermapen4- metoden, som effektivare kan behandla djupare ärr och striae (hudbristningar).
Dermapen4 har 16 sterila nålar och kan med sin högfrekventa microneedling skapa nästan 2000 mikroskopiska kanaler per sekund i huden. Detta ger en effektivare och behagligare behandling  samt möjliggör en djupare hudpenetration. 

Facelift / Ansiktslyft

När huden med åldern mister sin spänst och elasticitet, och underhudsfettet tunnas ut, så uppstår rynkor, linjer och påsar som gör att ansikte och hals blir rynkigt hängiga. Ofta syns åldrandet tidigare i ansiktet än på någon annan kroppsdel, vilket förklaras av att ansiktet är mer kontinuerligt utsatt för yttre faktorer. 

Förutom kronologiska åldrandet, finns en rad övriga faktorer som kan bidra till hudens åldrande:

 • Extensiv expondering för sol 
 • Rökning
 • Genetiska faktorer
 • Alkohol
 • Kraftig och snabb viktnedgång
 • Sjukdomstillstånd (bindvävssjukdomar, hormonella rubbningar)
 • Läkemedel (kortisonpreparat mm)

Målet med ett ansiktslyft (facelift) är att ge ansiktet ett piggare och yngre utseende genom att förbättra konturerna i ansiktet och på halsen.
Ett ansiktslyft påverkar inte själva hudkvalitén och stoppar naturligtvis inte heller själva åldrandeprocessen. Det är därför viktigt att med kirurgin eftersträva ett naturligt utseende, och inte ett alltför åtstramat mimikfattigt ansikte. Ansiktslyft kombineras ofta med t ex ögonbrynslyft, ögonlocksplastik, halsplastik och kompletterande behandlingar med Botox/Filler, kemisk peeling mm.

Fettsugning haka

Laserassisteras fettsugning med Smartlipo görs i majoriteten av fall i lokalbedövning men kan även utföras i narkos. 
Dr Vilyam Melki var den kirurg som först introducerade Smartlipo i Sverige (år 2005) , och har under åren byggt upp den i särklass största erfarenheten av tekniken. 

Vad är Smartlipo?

”Smartlipo”  har kommit att bli synonymt med laserassisterad fettsugning, och är ett plastikkirurgiskt ingrepp där fett avlägsnas från från lokala fettansamlingar på kroppen.

Många av dessa patienter har förgäves genom diet eller träning försökt få bort dessa fettansamlingar.  

Människokroppens fettceller omsätts ca 10% per år men antalet fettceller är relativt stabilt hela livet. Vid viktförändringar ändras inte själva antalet fettceller utan i huvudsak fettcellernas storlek och innehåll. Vid en fettsugning avlägsnar kirurgen fettceller och antalet minskar därmed i det opererade området. Förutsatt att patienten är relativt viktstabil så innebär fettsugningen således ett bestående resultat. Fettsugning, oavsett vilken metod som används,  är en kroppsskulpterande operation som kräver lång erfarenhet, stort kirurgiskt tålamod och noggrannhet, och en samsyn mellan kirurgen och patienten för att optimera resultatet och minimera riskerna för missnöje och besvär.

Störst och längst erfarenhet i Sverige inom fettsugning (Smartlipo)

Dr Vilyam Melki introducerade ”Smartlipo” metoden i Sverige redan 2005, och har under åren utvecklat och förbättrat metoden. Ett flertal konkurrenter har genom åren felaktigt hävdat pionjärskap inom metoden, vilket tyvärr skapat oklarheter kring hur metoden skall användas och dess fördelar.
I rätt händer är Smartlipo en säker och  skonsam operation som ger mindre svullnader och blåmärken, kortare återhämtningstid, bättre hudåtstramning och jämnare resultat. 

Smartlipo är en utmärkt metod att behandla samtliga kroppsområden; mage, höfter, lår, underben, bröst och haka/käklinjer, och lämpar sig för såväl yngre som äldre patienter samt patienter med komplicerade övriga sjukdomstillstånd (diabetes, hypertoni mm).
Smartlipo går även att framgångsrikt kombinera med en rad övriga metoder, för att maximera resultatet och säkerheten för patienten. 

Smartlipo och hudåtstramning

Via Smartlipons tunna laserfiber, som förts in via ett minimalt millimeterstort hudsnitt, alstras ett laserljus som smälter underhudsfettet, etsar av blodkärlen (så att blödningar minimeras) och indirekt värmer upp huden till ca 48-50 grader, vilket stimulerar hudens sammandragande förmåga. Ett flertal vetenskapliga studier har bekräftat denna hudsammandragande effekt av Smartlipo.

Fraktionerad laser

Fraktionerad laser medger en effektivare, snabbare och säkrare behandling med kortare återhämtningstid och bättre resultat.
Denna laser rekommenderas för ett stort spektrum av behandlingar såsom pigmentfläckar, fibrom, vårtor, acneärr, ytliga blodkärl samt olika hudföryngringsbehandlingar, borttagning av rynkor, ansiktspeeling mm.
Behandlingar med fraktionerad laser utförs endast av legitimerade läkare eller specialistläkare.

Hakplastik och hakimplantat

Vid dessa kirurgiska ingrepp korrigeras hakans form och storlek så att ansiktet erhåller bättre proportioner. Ett korrigerande och/eller förstorande ingrepp av hakan med implantat ger ett naturligt resultat för både män och kvinnor. 

Halslyft

Patienter som besväras av ”kalkonhals” med hängande överskottshud kan på ett enkelt och säkert sätt åtgärda detta med ett halslyft.
Detta ingrepp, som även kallas nedre ansiktslyft, innebär att överflödig hud på halsen kirurgiskt tas bort, och därmed ger ett mer harmoniskt och ungdomligt utseende med definierade hals-och käklinjer.
Hos vissa patienter med lokala fettansamlingar på kinder och hals, sk hamsterpåsar/dubbelhaka, kan halslyft ibland behöva kombineras med en fettsugning. Det är även möjligt att kirurgiskt strama upp muskulaturen i ansikte och hals, för att ge bättre definierade ansikts-och halsstrukturer. 

Kemisk peeling

Vid kemisk peeling används AHA-syror för att exfoliera hudens översta, döda hudlager, och därmed uppnås en förbättrande och föryngrande effekt på huden. 
Behandlingen förebygger även att pormaskar täpper till huden och uppkomsten av finnar.

Kindimplantat

Kindimplantat används för att ge både män och kvinnor  mer markerade kindben. 

Ingreppet sker via munnen, under narkos, och efterlämnar inga ärr.
Resultatet är permanent.

Kirurgiskt läpplyft (måsvingeplastik)

När vi åldras, förändras våra ansiktsdetaljer. Överläppen blir  tunnare och längre, och framtänderna blir därmed mindre synliga vid leende.
Vid ett kirurgisk läpplyft förkortas huden på överläppen, vilket framhäver det läppröda. Snittet läggs väl dolt  precis under näsan.
Ingreppet kan göras under narkos eller lokalbedövning, och kräver ingen övernattning.  

Käkimplantat

äkimplantat (käkvinkelimplantat) görs i huvudsak på män, och ger ansiktet ett mer väldefinierat intryck genom en förstärkning av  den befintliga käklinjen. 
Ingreppet sker under narkos, via munnen,  och ger inga synliga ärr. Resultatet är permanent.

Födelsemärken, leverfläckar och hudförändringar

Missprydande hudförändringar kan tas bort kirurgiskt, med laser eller genom frysning. Det kan vara svårt att skilja mellan olika hudförändringar såsom leverfläckar, hudflikar, fibrom, hudflikar, hudvårtor, spider-naevus  mm. Behandlingen måste därför alltid föregås av en noggrann läkarundersökning.
Våra läkare har lång erfarenhet av behandling och borttagning av hudförändringar.

Pannlyft

När pannan blivit kraftigt rynkig och när ögonlocken tyngts så kan ett pannlyft vara en lämplig behandling för att ge ett mer ungdomligt uttryck. 
Operationen kan ske på klassiskt vis eller med titthålsteknik, och kräver narkos. 

Utstående öron

Genom en operation som brukar benämnas ytteröronplastik kan utstående öron korrigeras och bli mer estetiskt tilltalande för patienten. Operationen kan göras i lokalbedövning och patienten kan då gå hem samma dag. 
Operationen utförs genom ett snitt på örats baksida och örats brosk kan behövas korrigeras genom en så kallad slipning för att ge ett perfekt resultat.  Efter operationen är klar appliceras ett tryckförband och ärret skall vara tejpat i 3–6 månader för att minimera risken för missprydande ärr.
Återbesök efter operationen sker efter 3-8 dagar och då avlägsnas förbandet. Värken som uppstår efter operationen kan kuperas med värkstillande tabletter. Örat kan vara svullet 3-7 veckor efter operationen 

Komplikationer, bortsett från generella kirurgiska komplikationer som blödningar och infektioner, relaterade till ytteröronplastik är missprydande ärr, deformiteter på örat samt känselpåverkan. Samtliga av dessa går att förebygga och därför är det viktigt med återbesöken samt bra patientinformation så att eventuella komplikationer upptäcks i tid och att motåtgärder snabbt sätts in. 
 

subscribe to our newsletter

*indicates required
Genom att prenumerera medger jag att jag tagit del av och godkänner ER Kliniks Integritetspolicy gällande hantering av personuppgifter.